13 motive pentru care ar trebui sa consumi stevie

Salut,

stevieSpune-mi, te rog, care a fost mancarea care ti-a „stricat” bucuria in copilarie? Acea mancare care-ti displacea profund, dar pe care parintii ori bunicii insistatu sa ti-o dea pentru ca este sanatoasa?

Ei bine, a mea a fost tocana de stevie 🙂 avea bunica jumatate de curte de stevie si era si mare iubitoare a tocanei, asa ca iti inchipui ca primavara mirosea practic a stevie…si in zadar protestam, avea un contra-argument pentru orice….

„Ghinionul” meu este ca sotului meu ii place si ghici ce face Elena Badea in fiecare primavara?

Bunica stia de ce ne oferea cu incapatanare stevia, planta are o multime de beneficii pentru organismul uman.

Te invit la o incursiune in lumea steviei!

Cum o recunosti

Stevia ( Rumex patientia) este varianta domesticita a macrisului (rumexacetosa). Este o planta perena inalta de pana la 1-1,5 m cu Frunze moi, lucioase si carnoase, suculente ( frunzele bazale sunt foarte lungi si late, iar cele de pe tulpina mult mai mici si alungite) si flori grupate in inflorescente terminale verzi si alungite. Fructul este o nucula mica de cca 3 mm.

Stevia are si rizom (tulpina subterana) sau rizom care este gros, tarator, striat si cu multe ramificatii.

Apartine familiei Polygonaceae si creste in gradini si in flora spontana pe continentul european, in Vestul Asiei si in nordul Africii.

Factorul curativ

De la stevie se folosesc:

  • rizomii cu radacina- se scot primavara timpuriu sau toamna (septembrie-octombrie).
  • frunzele- se culeg primavara

Substante active

Stevia contine tanini (inclusiv catecol), principii amare, rasini, rumicina, acid crisofanic si un ulei volatil complex, precum si glicozide, care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. Este bogata in fosfor, calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina C.

Proprietati terapeutice

Substantele active din stevie ii confira acesteia proprietati antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive, purgative, depurative, laxative, astringete, colagoge

Indicatii terapeutice

1. anemia– stevia este una dintre cele mai recomandate plante in tratarea anemiei. In afara de continutul bogat in fier, radacina sifrunzele de stevie contin substante benefice organismului, precum taninuri, rasini, glicozi de antrachinonice si oxalate, fosfor, vitaminele A si C si calciu.

2. diabet de tip I si II deoarece are capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange- tempereaza senzația de foame, combate pofta de dulciuri. : Un studiu din 2007 pe oameni a descoperit ca stevia are proprietati anti-diabet, inclusiv revitalizarea celulelor beta afectate, si este comparabila cu glibenclamida, dar fara efectele secundare ale acestui medicament

3. combate obezitatea– prin scadera apetitului si a poftei de dulciuri, stevia regleaza greutatea corporala ajutand la pierderea kilogramelor in plus.

 4. reduce tensiunea arteriala – se consuma 2-3 cesti de infuzie pe zi

 5. este detoxifianta – prin faptul ca accelereaza tranzitul intestinal, usureaza digestia, elimina deranjamentele stomacale ajuta la eliminarea toxinelor din organism- bea o ceasca de ceai de stevie dupa fiecare masa.

Sau fa o cura cu stevie dupa cum urmeaza (cura recomandata de terapiinatursiste.ro)

Cura cu salata din frunze proaspete: dimineata: la 5-6 minute dupa trezire, consuma 60-70 g de frunze crude de stevie, intr-o salata cu putin ulei si bine acrita cu zeama de lamaie. Este important sa nu consumati niciun fel de lichid inainte de salata. Lipsa fluidelor in stomac favorizeaza digestia specifica a unor pigmenti din stevie, cu rol indirect in slabire. Dupa micul dejun, care trebuie sa aiba un volum mic, sarac in calorii, consumati 150-200 g mancare calda de stevie, adica frunze bine maruntite si fierte, in care se adauga numai sare, ulei si putin bulion.
Pranz: dejunul trebuie sa fie mai sarac in fluide (supe, ciorbe) si total lipsit de proteine si grasimi de porc. Stevia trebuie servita ca salata cruda, nesarata si acrita cu zeama de lamaie. Dupa masa se mananca o feliuta subtire de lamaie. Este important ca in urmatoarea ora dupa dejun sa nu se consume mai mult de 100 ml apa, de preferat deloc.
Seara: cu 20-25 de minute inainte de cina se consuma 150-200 g salata de stevie in amestec cu 70 g urzici crude. La masa de seara se consuma mancare de stevie fierbinte, alaturi de o friptura slaba de vita sau pui. Dupa cina se bea o limonada naturala, indulcita cu maximum o lingurita rasa de zahar.

6. are un efect laxative moderat datorita prezentei glicozidelor, fiind de ajutor in tratarea constipatiei;

 7. este diuretica – continutul de flavonoide ajuta organismul sa elimine excesul de lichide;

8. ajuta la combaterea tusei, a pneumoniei, a tuberculozei, datorita proprietatilor antibacteriene caz in care poti folosi sucul din radacina de stevie;

9. combate bacteriile care provoaca cariile dentare

10. depresie s-a dovedit ca ceaiul de stevie poate imbunatati starile sufletesti, poate creste nivelurile de energie si agerimea mentala.

11. cresterea imunitatiistevia contine foarte multi antioxidanti polifenolici (kampferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitin, isosteviol), care ajuta la intarirea imunitatii si la cresterea rezistentei organismului fata de radicalii liberi.

12. extern se poate pentru rani minore (pulberea are efecte anti-bacteriene si previne infectarea leziunilor la nivelul pielii).

 13. inlatura matreata, este benefica pentru sanatatea scalpului si a parului, mai ales a parului uscat cu firul subtire – adauga extract de stevie in samponul tau obisnuit.

Contraindicatii

Nu are efecte adverse majore. Singura atentionare se adreseaza mamicilor care alapteaza, pentru ca din cauza continutului de antrachinonici din stevie care ajung in sange si in lapte, poate cauza diaree sugarului.

Stevia la romani

In bucataria romaneasca stevia este consumata mai ales in ciorbe, in placinte, omlete, ca foi pentru sarmale sau inabusita asemeni spanacului.

Frunzele pot fi conservate prin uscare, congelare, sau puse la borcan cu sare și adaugate ulterior la diferite mancaruri.

Radacina plantei era folosita in traditia populara la vopsitul in culori naturale (galben, verde, indigo). Tot din radacina pisata-uscata sau zdrobita-cruda si amestecata cu untura sau alte grasimi se obtinea o alifie cu care se tratau unele boli de piele.

Am ajuns la finalul prezentarii! Sunt curioasa, tie iti place tocana de stevie? 🙂

Cu prietenie,

Elena Badea.

 Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://viataverdeviu.ro/10-substante-naturale-ce-pot-vindeca-diabetul-de-tip-1/

http://diversificare.ro/alimente/2013/12/stevia-zahar-natural/

http://www.biaplant.ro/articole/stevia-o-planta-cu-multiple-calitati-medicinale-si-culinare.html

https://ierburiuitate.wordpress.com/2013/04/

http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Stevie

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

5 păreri la “13 motive pentru care ar trebui sa consumi stevie

      1. admin Autor articol

        Apasati pe unul din butoanele din banda din stanga ….

        Multumesc pentru intentie, conteaza mult pentru mine 🙂

        Cu prietenie,
        Elena.

        Răspunde

Lasă un răspuns