11 plante medicinale pentru un ficat sanatos

Salut,

ficatulBolile ficatului se afla printre cele mai intalnite boli cronice ale romanilor

Statisticile arata ca in Romania avem peste două milioane de bolnavi cu hepatita B sau C si peste 100.000 de bolnavi de cancer. Lipsa de informare, comoditatea si lipsa banilor sunt cauzele principale pentru numarul mare de bolnavi cronici din Romania.

Chiar daca 90% dintre adultii sanatosi care iau virusul hepatitei B se recupereaza complet in sase luni, exista persoane cu risc crescut de complicatii.

Aproximativ 90% dintre copiii infectati in primul an de viata si 50% dintre cei care iau virusul hepatitei B inainte de varsta de sase ani dezvolta mai tarziu infectii cronice.

Riscurile sunt foarte mari avand in vedere ca la varsta adulta 25% dintre aceste persoane isi pierd viata din cauza cirozei si cancerului de ficat.

Ficatul este un organ complex, care realizeaza o multitudine de functii metabolice. Acesta intervine in producerea proteinelor din sange, reglarea glicemiei prin consumarea glucozei sau producerea ei, are rol termoreglator, depoziteaza fierul, produce acizii biliari, regleaza schimbul de grasimi si asigura detoxifierea organismului prin intermediul sistemelor enzimatice.

Este situat in loga subdiafragmatica si partea interna a hipocondrului stang. Este cel mai mare organ al corpului uman si cantareste 1200 – 1500 g cand este gol.

Prezinta doi lobi inegali, lobul drept este mult mai mare decat cel stang si are atasati alti doi lobi mai mici – cuadrat si caudat.

Fiecare lob este format din mii de unitati numite lobuli, prin centrul carora trec capilarele care conduc sangele afara din ficat, spre vena hepatica.

Hepatocitele sunt dispuse sub forma unei aglomerari neregulate in jurul unui ax complex alcatuit din: arteriola hepatica terminala, venula porta terminala, canaliculi biliari, limfocite si nervi. In centrul acestei formatiuni se gaseste o ramura a venei porte (vas nutritiv), iar la periferie se gaseste vena centrolobulara, ambele purtand numele de acini hepatici, care prin asociere formeaza un parenchim dispus in jurul spatiilor porte mai mari.

Ficatul are peste 500 de functii si are capacitatea de regenerare, de refacere a celulelor afectate pe termen scurt de o leziune sau o boala. Unele functii sunt de complexe, incat fara ficat nu se poate trai,

Aceste functii pot fi grupate astfel:

  1. Celulele hepatice secreta continuu bila, un lichid vascos si amar, de culoare galben-maro. Bila, sau fierea, contine saruri minerale necesare in digestia lipidelor la nivelul intestinului subtire. Fara bila, aproximativ 40% din grasimile pe care le primim prin alimentatie ar fi eliminate prin fecale, iar vitaminele A, D, E si K nu ar fi absorbite de organism.
  2. Ficatul ajuta la distribuirea si stocarea nutrientilor din mancare – ficatul este cel care converteste carbohidratii si proteinele in exces in acizi grasi si trigliceride care sunt transportate si pastrate in tesutul adipos. Glucoza care ajunge in sange in urma alimentatiei este transformata de catre ficat in glicogen (depozite de energie) printr-un proces numit glicogenoza. Atunci cand nivelul de glucoza din sange scade, ficatul este cel care transforma glicogenul in glucoza, asigurand astfel un plus de energie organismului.
  3. Ficatul are un rol deosebit de important in cadrul metabolismului lipidic si anume: oxidarea trigliceridelor pentru a produce energie; activarea si conversia vitaminelor B in depozite de fosfat necesare bunei functionari a organismului; sintetizarea inozitolului si a lecitinei – conversia colesterolului in saruri biliare si producerea proteinelor necesare coagularii sangelui.
  4. Ficatul filtreaza toxinele din sange – toate toxinele acumulate de organism, fie prin alimentatie sau din cauza poluarii, odata ajunse in ficat sunt detoxifiate, metabolizate, selectate si eliminate prin secretia biliara.

Perturbarea functiilor ficatului, incapacitatea ficatului de a-si putea indeplini functiile mentionate, poarta numele de insuficienta hepatica (sau in termeni populari “oboseala ficatului“).

Factori de risc

Printre amenintarile care pun in pericol sanatatea ficatului se numara

  • proasta calitate a apei,
  • o alimentatie dezechilibrata,
  • poluarea,
  • consumul de droguri sau alcool,
  • bolile infectioase
  • stresul.

Unii factori pot fi controlati, altii nu depind de noi.

Semne care te avertizeaza ca ai probleme de ficat

  1. Durerile frecvente de cap, ameteala, spasmele, iritabilitatea si depresia sunt primele semne care sunt de luat in considerare.
  2. aparitia de pete de diverse culori pe piele(depigmentarea pielii).
  3. examineaza urina. O culoare rosiatica indica un pH scazut, asociat cu incapacitatea bilei de a mentine echilibrul acido-bazic in corp.
  4. examineaza limba, pentru ca ea iti poate spune daca ai un ficat incarcat sau nu. Sub limba avem doua vene groase, daca aceste vene sunt ingrosate si au o culoare inchisa (mov inchis, rosu inchis) inseamna ca ficatul este disfunctional.

(pe vremuri, se facea o incizie foarte fina, doar cat sa elibereze sangele nesanatos si in felul asta se imbunatatea functia ficatului)

Ce poti sa faci

O paleta larga de afectiuni sunt legate de ficat, de la hepatite, diskinezia biliara, calculi biliari pana la insuficienta hepatica si ciroza.

Cateva masuri simple, care tin de stilul tau de viata, ar putea face o mare diferenta in starea de sanatate a ficatului tau.

Iata la ce ma refer:

  • mananca putin si des, evita alimentele ultraprecesate, grasimile si prajelile;
  • bea suc de lamaie, consuma legume verzi, pune accent pe supe din legume in dieta zilnica.
  • evita produsele de origine animala care duc la acumularea de amoniac in ficat.( daca acest organ este slabit face cu greu fata amoniacului, care este toxic)
  • regimul alimentar trebuie sa cuprinda salate, supe, sucuri naturale din legume și fructe, din alimente fierte in aburi, legume verzi care au clorofila. ( cele mai recomandate surse alimentare sunt: prazul, sparanghelul, morcovul, rozmarinul, lamaia, ridichea, frunzele si radacina de papadie, anghinarea si altele.
  • odihneste-te, lipsa de somn duce la slabirea ficatului, de aceea când ești obosit simți o stare de apăsare la nivelul acestui organ.
  • fa o cura de detoxifiere a ficatului deoarece se restabileste sanatatea acestuia dar si pe cea a vezicii cu care este in stransa legatura.
  • adopta un stil de viata fara stres, fumat, alcool;
  • foloseste plante medicinale atat pentru preventie cat si pentru tratatment.

Tratamentul cu plante urmareste:

  • restabilirea functiilor normale a ficatului,
  • detoxifierea acestuia
  • stimularea capacitatii de refacere a celulei hepatice.

Cele mai eficiente plante medicinale sunt:

ciulin1. Ciulinul :  CARDUUS NUTANS L

Complexul de flanoide (silimarina(4 flavonoide: silibina, silidianina, silimanina, silandrina)) din compozitia sa are un puternic efect antioxidant, stimuleaza capacitatea de regenerare a celulelor, blocheaza acumularea de toxine in ficat stimuland eliminarea deseurilor toxice ce se acumuleaza in ficat.

Preparatele din ciulin protejeaza ficatul de actiunea distructiva a unor toxine puternice si a alcoolului si stimuleaza regenerarea celulelor hepatice.

  • Tinctura de Ciulin. Pentru prepararea tincturii de ciulin se macina 50g de seminte care se pun intr-un recipient ermetic alaturi de 250ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se va pastra la temperatura camerei, agitandu-se de mai multe ori. Amestecul se filtreaza si se pune mai apoi in sticle mai mici. Se poate pastra la temperaturi mai scazute, cel putin 2 ani.
  • Decoct. Decoctul se prepara dintr-o lingurita de seminte zdrobite la o cana cu apa clocotita, se lasa sa dea totul in clocot, mai apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi.
  • Infuzia. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de seminte macinate peste care se vor turna o cana de apa clocotita, se va lasa la infuzat in jur de 15 minute. Se consuma de trei ori pe zi.
  • Pulbere de seminte macinate de ciulin. Cu 30 de minute inainte de masa se iau 1-2g pe zi. Pulberea se tine sub limba 5-10 minute dupa care se inghite cu apa.

armurariul2. Armurariu (Silybum marianum L.)
Este un foarte bun hepatoprotector, o sursa de silimarina recomandata in insuficiente hepatice, ciroze hepatice, intoxicatii sau hepatite.

Silimarina stimuleaza sinteza hepatocitelor, creste rezistenta acestora la toxine, scade riscul formarii calculilor biliari prin efectul coleretic-colagog si are si un rol antioxidant.

Se foloseste sub forma de infuzia combinata care se prepara astfel: 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte 20 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa. Doza: 3 cani pe zi.

anginare3. Anghinarea (Cynare scolymus L.)

Faciliteaza digestia prin reglarea secretiei biliare si favorizarea eliminarii sucurilor biliare in duoden. Stimuleaza ficatul sa secrete suc bila si totodata favorizeaza eliminarea lichidului biliar acumulat in vezica biliara in timpul digestiei, fiind utila in dispepsii. De asemenea anghinarea stimuleaza regenerarea celulelor hepatice.

Ceaiul de anghinare se prepara astfel: fierbe 15 frunze de anghinare in doua cani cu apa, timp de 5 – 10 minute. Strecoara lichidul intr-o cana. Este indicat sa consumi doua cani de ceai zilnic.

papadia4. Papadia este un tonic general de mare valoare si probabil un diuretic si tonic hepatic cu cea mai mare aplicabilitate

Foarte eficienta este infuzia, pe care o obtii din 2 lingurite de planta uscata la 250 ml de apa, lasi preparatul la infuzat 10 minute. Strecori si bei de 2-3 ori pe zi, inainte de mesele principale.

Tijele de papadie culese inainte de inflorire pot fi consummate pe stomacul gol (5-10 tije pe zi, timp de 2-3 saptamani ) fiind cea mai buna cale de detoxifiere a ficatului, de stimulare a functiei hepatice si biliare. Daca nu suporti gustul amar le poti consuma cu  miere de albine.

Frunzele crude se pot administra sub forma de salata in cadrul curei de primavara, de 2-3 ori pe zi. O cura de cateva saptamani poate regla valorile glicemiei si insulinei implicit in cazul diabetului insulino-dependent, poate actiona benefic in caz de ciroza hepatica, hepatite acute si cronice, dischinezii biliare. In uz extern sub forma de cataplasma (frunze zdrobite) pot fi eficiente in caz de eczeme, psoriazis, arsuri infectate, etc

rostopasca5. Rostopasca: (Chellidonium majus) este una dintre plantele intens folosite pentru prepararea medicamentelor contra afecţiunilor hepatice. Este recunoscută în fitoterapie pentru proprietăţile sale antivirale, drenoare şi regenerative ale celulei hepatice, fiind eficientă în toate tipurile de hepatită.

– pulbere o obtii prin macinarea cat mai fina a tulpinilor uscate de rostopasca cu rasnita electrica de cafea. Pulberea se pastreaza pe o perioada de maximum 3 saptamani (deoarece principiile active se oxideaza rapid). Se foloseste pentru:

  • diskinezia biliaracate un varf de cutit luat de trei ori pe zi, la orele 8, 13 si 19 timp de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza, dupa care poti relua. Are o eficienta greu de egalat de orice medicament de sinteza. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenirea litiazei biliare.
  • litiaza biliarapentru prevenirea bolii folosesti cate un varf de cutit luat de trei ori pe zi, la orele 8, 13 si 19 timp de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza, dupa care poti relua.
  • migrena biliara, migrena in general – ia la nevoie, o lingurita rasa de pulbere de rostopasca pe stomacul gol, in doza unica, pentru 24 de ore. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase: in mai putin de o ora, bila este drenata, durerile de cap si senzatia de greata dispar, la fel ca si sensibilitatea excesiva la zgomote, la lumina si la mirosuri.
  • boli de ficat– cate un varf de cutit (aproximativ 0,5 grame) de 4 ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 7-10 zile de pauza. Este un remediu excelent, pentru persoanele cu afectiuni ale ficatului aparute in urma intoxicatiilor si a otravirilor, a infectiilor cu virusul hepatitei.

infuzie de rostopasca: din 1 g (1/2 lingurita la o cana cu apa). Se bea o cana pe zi, in mai multe reprize, timp de 7 zile. Doza nu trebuia depasita. După 7 zile, fa pauza o saptamana. Utila in bolile hepato-biliare.

catina6. Catina: Hippophaë rhamnoides L

– sucul proaspatil obtii prin zdrobirea fructelor proaspat culese, cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi consumata imediat, pentru a nu se oxida.

Este util pentru hepatita, ciroza hepatica   – o jumatate de pahar pe zi.

– siropul de catina – il obtii astfel: la o parte de suc se adauga doua parti de miere, dupa care se amesteca bine cele doua componente, pana cand se formeaza o pasta omogena. Siropul de catina se pastreaza in locuri intunecoase si racoroase si se administreaza in cure de lunga durata. Hepatita, ciroza hepatica : ia o lingura de 3-4 ori pe zi, inainte de mesele principale. Se asocieaza cu o dieta vegetariana.

O varianta gata preparata gasesti aici.

galbenele7. Galbenele  sub forma de infuzie – se pun 2 lingurite cu varf de floare uscata de galbenele in 250 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de trei ori pe zi inainte cu o jumatate de ora de a lua masa pentru tratarea dischineziei biliare atone si hipotone, cresterea secretiei de bila a celulelor hepatice.

 

sunatoare8. Sunatoarea este utila in hepatita cronica si acuta: datorita substantelor active in special hipericina si hiperforina in special, ea reduce ritmul de evolutie al bolii, ajuta la tinerea sub control a tensiunilor emotionale care sunt foarte periculoase in cazul celor cu probleme hepatice, protejeaza ficatul de procesele distructive.

Se recomanda:

  • 2-3 cani de infuzie de sunatoare pe zi;
  • o lingurita de ulei de sunatoare dupa fiecare masa;
  • infuzia combinata de sunatoare: cate un litru pe zi, in cure de cate patru saptamani, urmate de o pauza de trei saptamani.

coada soricelului (2)9. Coada soricelului sub forma de suc.

Se obtine din planta proaspat culeasa, cu ajutorul mixerului (blenderului): in vasul mixerului se pun 50 de grame de planta foarte bine spalata si 50 ml de apa de izvor, dupa care se omogenizeaza prin mixare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon. Se iau 50 ml pe zi din acest suc, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, (pentru hepatita, de exemplu, se  iau cate 50-60 ml, in doza unica, zilnica. Se fac astfel cure de cate 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauza ),

DSCN111410. Cicoarea CICHORIUM INTYBUS L. sub forma de:

– infuzie de cicoare:  pentru afectiuni ale ficatului, in dureri de stomac si dureri de cap. (O lingurita de planta maruntita la o cana cu apa fierbinte, se beau doua-trei cani pe zi o perioada de 2-3 saptamani).

– cafeaua de cicoare: combate oboseala si ajuta la concentrare; nu vei avea probleme cu somnul, deoarece nu contine cofeina; calmeaza durerile abdominale; te scapa de constipatie, stimuland digestia; protejeaza ficatul si fierea; ajuta la detoxifierea organismului; este recomandata persoanelor care doresc sa slabeasca. (Din radacina de cicoare, daca se prajeste si apoi se macina, se obtine o pulbere inchisa la culoare, cu efecte tonice digestive si nervoase, folosita adesea ca substitut de cafea.).

Cum este destul de dificil de preparat in casa, iata si locul de unde poti cumpara daca doresti: click pe link 🙂

volbura (rochita randunicii)11. volbura sub forma de tinctura de volbura– este utila in constipatii, doza recomandata fiind de 3 lingutite pe zi; principiile active maresc secretia biliara, influentand favorabil ficatul, doza recomandata in acest caz fiind 2-4 linguri pe zi.

Pentru preparare ai nevoie de 20 grame volbura uscata si maci­nata groscior pe care le pui la macerat in 100 ml alcool alimentar sau alt produs disti­lat obtinut in gospodarie, timp de 10 zile, avand grija sa le agiti de 3-4 ori pe zi. La sfarsitul perioadei filtrezi si apoi lasi la decantat timp de 6 luni. Ter­menul de valabilitate este de 2 ani, de la data pre­pa­rarii.

Aici inchei aceasta prezentare precizand ca lista plantelor ramane deschisa. Te invit pe tine sa o completezi.

Asa ca astept cu interes comentariul tau 🙂

Cu prietenie,

Elena Badea.

Surse:

http://www.hepatite.ro/generalitati-despre-ficat/2011/rolul-ficatului-in-organism-15/

http://www.sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/sanatatea-ficatului-esentiala-pentru-organism_5946

http://bodygeek.ro/curatarea-ficatului-echivaleaza-cu-vindecarea-organismului

http://blogwiki.ro/substante-care-ajuta-la-insanatosirea-ficatului/

http://www.doctorulzilei.ro/cinci-plante-care-ajuta-la-regenerarea-ficatului/

 

 

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

4 păreri la “11 plante medicinale pentru un ficat sanatos

  1. Maria

    Ciulinul este singurul din lista ta de care nu stiam ca este benefic ficatului.
    As adauga si ceaiul de fumarita, despre care am citit recent ca este benefic in cazul bolilor hepatobiliare. Se poate administra atat ca infuzie, cat si ca decoct cu 30 de minute inainte de masa.

    Răspunde
  2. Lucian

    Excelent ! Stiam de Anghinare din Romania.., si Catina buna la toate….Cand am venit in America,farmacistii au ras de idea mea cu Plante medicinale…Sprea surprinderea mea,acum 2 ani am descoperit ca o chinezoaica cultiva URZICA in Gradina Universitatii ??!! In primavara aceasta am descoperit ca a cultivat si Armurariu…Odata pe saptamana lucrez cu ea…I-am povestit si de actiunea Afinului in diabet…, dar Afinul de gradina este cu totul altceva….In Romania avem o veche traditie…., din pacate ,produsele noastre nu au acces pe Piata americana….Asa ca ceaiul meu pentru diabet vine tot de acasa,adus de prieteni….Interesant, continuati, Lucian.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Adica acolo nu creste urzica peste tot, asa ca la noi? papadie creste? dar patlagina si musetel?

      Eu cred ca plantele acestea 4, impreuna cu cimbrul, galbenelele si socul nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa. Pelinul este iar o planta extraordinara cu care eu practic am crescut…

      Au o multime de site-uri despre remedii din plante americanii, e ciudat ca oameniii obisnuiti nu le folosesc…traiam cu impresia ca sunt mai mari fani ai plantelor, decat suntem, noi, romanii!

      Multumesc pentru cuvintele de sustinere si pentru vestile de peste mari si tari 🙂

      Va mai astept cu drag!

      Elena Badea.

      Răspunde

Lasă un răspuns